Handige hulplijnen

Dat ik als redacteur werk, betekent niet dat ik een wandelend woordenboek ben. Maar ik weet wat ik weet en ik weet wat ik niet weet. Wat ik niet weet, wil ik wel weten en ik weet hoe ik het te weten moet komen. Lol. Tijdens mijn werk gebruik ik vier handige hulpbronnen: voor spelling, taaladvies, synoniemen en vertalingen. Ik deel ze hier met je. 

Spelling
Als je zeker wilt weten hoe een woord gespeld moet worden, ga je naar woordenlijst.org. Hier vind je de Woordenlijst Nederlandse Taal, ook wel bekend van het Groene Boekje. Je krijgt meteen wat aanvullende informatie. Bijvoorbeeld over het gebruik van hoofdletters, punten en spaties, meervoudsvormen en woordsoorten. De woordenlijst is overigens geen woordenboek: dus de betekenis van een woord vind je hier niet. 

Taaladvies
Genootschap Onze Taal helpt je op weg met onzetaal.nl/taaladvies. Bijvoorbeeld als je informatie over het gebruik van aanhalingstekens nodig hebt. Of – nogal specifiek – als je wilt weten waar de verwensing ‘Krijg de rambam’ vandaan komt. Of waar de klemtoon ligt in het woord ‘catalogus’. De Nederlandse taal kan behoorlijk raadselachtig in elkaar zitten, maar het Genootschap doet een dappere poging om voor duidelijkheid te zorgen. 

Synoniemen
Als je zoekt naar afwisseling (variatie, differentiatie, verscheidenheid) dan kun je terecht op synoniemen.net. Voor vrijwel elke Nederlandse term vind je hier lijsten met alternatieven. Daarmee kun je jouw tekst een stuk boeiender maken. Sla niet door: je lezers zien waarschijnlijk liever vier keer het woord ‘variatie’ dan één keer het wat vergezochte ‘alternantie’. 

Vertalingen
Google Translate is zowel beroemd als berucht. De gratis vertaalservice kan behulpzaam zijn, maar de plank ook grondig misslaan. Sinds een paar jaar gebruik ik deepl.com/translator: een vergelijkbare (gratis) vertaalservice die ik sterker vind dan die van Google. Maar ook hier geldt: vertrouw niet blind op het resultaat. Goed vertalen is een vak.

Tijd voor een handige hulplijn?