Ja, da’s ook een beroep

Een paar maanden geleden kwam de monteur op bezoek. Onze – nog vrijwel nieuwe – wasmachine maakte tijdens het centrifugeren fascinerende dansjes door de bijkeuken. Hoe gezellig dat ook is, ik waardeer het enorm als zo’n apparaat niet door de achterdeur ontsnapt. Dus toch maar even gebeld. De monteur voldeed aan het plaatje: bus check, gereedschapskoffer check, werkkleding check. Handig hoor, dat je zo makkelijk kunt zien wat iemand (ongeveer) doet voor z’n werk.

Aan mij zie je dat niet meteen. Ik loop niet de hele dag met een rode pen achter mijn oor en een woordenboek onder mijn arm. Dus ergens halverwege zijn dappere reparatiepoging vroeg hij wat ik nou eigenlijk de hele dag deed. ‘Ik heb een tekstbureau, ik ben redacteur.’ Hij stopte even met werken, keek me een poosje onderzoekend aan en zei: ‘Ja, da’s ook een beroep.’ Daarna boog hij zich weer over mijn quickstep-wasmachine.

Zijn reactie viel nog reuze mee. Van veel beroepen zien mensen nut en noodzaak gemakkelijk in: monteur, IT’er, leerkracht, verpleegkundige… Maar een redacteur? Dat is voor sommigen wat moeilijker te plaatsen. Ik heb dan ook uiteenlopende reacties gekregen in de loop der jaren.

  • ‘Goh, redacteur. En wat redacteer je dan?’
  • ‘Pff, nou, die d’s en t’s zet ik zelf wel op de goede plek.’
  • ‘Wat fijn dat je daarmee een centje bij kunt verdienen.’

Mocht dit verhaal klinken als een klacht, zo is het zeker niet bedoeld. Voor de een kan iets een logische beroepskeuze zijn, terwijl de ander volkomen verrast wordt door het bestaan van zo’n vak. Dat heb ik zelf ook ondervonden. Bijvoorbeeld toen ik in 2007 op het hoofdkantoor van Jumbo Supermarkten ging werken. Daar ontdekte ik – vanuit de afdeling human resources – de wondere wereld van product- en categorymanagement. Natuurlijk zijn er mensen die bepalen welke producten er in de schappen liggen, maar dat je blijkbaar Productmanager Koek en Snoep kunt worden, was echt wel een verrassing voor me. Dat weet je op de basisschool ook niet. ‘En Jantje, wat wil jij later worden? Astronaut? Dokter?’ ‘Productmanager Koek en Snoep, juf!’

Maar inderdaad, redactie is een vak. Ik zet – onder andere – de d’s en t’s op de juiste plek. Heb jij ook een beroep dat mensen verrast? Of ben je zelf een keer verrast door het beroep van een ander? Laat een berichtje achter, misschien verras je er ook iemand anders nog mee.

Staat er een redacteur tussen?