Bloggen? Niet te doen!

Afgelopen voorjaar, bij de aankondiging van de coronamaatregelen, werd het stil in mijn bedrijf. Akelig stil. Bij elke opdracht die ik van mijn to-dolijstje kon strepen, werd dat lijstje korter. Ineens kwamen de opdrachten er niet meer ‘vanzelf’ bij. Holy shit…

Achteraf gezien (maar achteraf is het mooi wonen) viel het allemaal reuze mee. Mijn klantenkring bleek het vooral erg druk te hebben met thuis de computer aan de praat krijgen, terwijl de kinderen allemaal lastige vragen over aardrijkskunde stelden en de kat op het toetsenbord wilde liggen. Maar dat wist ik toen nog niet. Ik zag mijn agenda leeglopen en wist dat mijn normale manier van nieuwe opdrachten vinden – netwerken – geen optie was.

Koude, telefonische acquisitie heeft nooit mijn voorkeur gehad. En tijdens een lockdown begin ik er al helemaal niet aan. Voor je het weet heb je Joep (8) aan de telefoon, die hulp bij zijn huiswerk nodig heeft en pittige vragen begint te stellen over akkerbouw in Friesland.

Dus ik ben online aan de slag gegaan. Mijn website was aan vernieuwing toe, mijn LinkedIn-profiel had een poetsbeurt nodig en als tekstschrijver kan ik het natuurlijk niet laten om te bloggen. En het werkt, vooral dat bloggen. Sinds juli is de agenda weer vol en groeit de to-dolijst gestaag door. Het is de laatste weken zelfs zó druk, dat ‘weekend’ iets is dat andere mensen overkomt. Dat is geen klacht.

Door online aan de slag te gaan, heb ik dus mijn bedrijf weer vlot getrokken. Blogs schrijven vind ik bovendien ook nog ontzettend leuk om te doen. En wat is het eerste dat erbij inschiet nu ik het weer drukker heb voor opdrachtgevers? Juist, bloggen. Want het kost toch aandacht en tijd. En – in alle eerlijkheid – betaald werk krijgt voorrang. Stom van me natuurlijk, want ik heb gezien dat ik bijzonder leuke, nieuwe opdrachtgevers en opdrachten heb gevonden door regelmatig online van me te laten horen.

Dus: bloggen, niet te doen? Nee. Maar blijven bloggen, voor mijn eigen bedrijf, is wel een uitdaging. Dit werk uitbesteden is voor mij natuurlijk geen optie, dus ik moet het zelf prioriteit geven en in de planning opnemen. Jij kunt het wel uitbesteden. Aan mij, bijvoorbeeld.

Bloggen over aardrijkskunde kan ook