Drie tips om zelf je tekst te controleren

Niet elke tekst hoeft een pareltje te zijn. Maar het grootste deel van je schriftelijke communicatie leg je toch het liefst verzorgd voor aan je lezer. Bovendien is het erg prettig als je berichten effectief zijn. Natuurlijk kun je al je schrijfsels even via mij sturen voor een controle; voor bijvoorbeeld blogs en nieuwsberichten is dat een geweldig goed idee (hint, hint). Maar om je volledige mailverkeer via mijn inbox te sturen… Dat loopt praktisch gezien wellicht wat uit de klauwen. Daarom geef ik je hieronder drie tips om zelf je tekst te controleren.

Voorkom ruis

Houd altijd in gedachten wat je wilt bereiken met je tekst. Wil je de lezer informeren over je nieuwe dienst? Wil je dat de lezer een bijlage opent, invult en terugstuurt? Wil je dat de lezer op een bepaald moment op een bepaalde plek aanwezig is? Zorg dan dit duidelijk in je bericht staat. Hoe logisch dit ook klinkt, het gaat vaak genoeg mis. Je begint met de beste intenties aan je bericht over de nieuwe dienst, maar ineens dobbert het rond tussen opmerkingen over die nieuwe medewerker, de aangepaste openingstijden en het gewijzigde e-mailadres. Ruis. Geef onderwerpen dus hun eigen platform.

Houd het gemakkelijk

Als je een bericht schrijft, is het goed als jouw lezer je boodschap begrijpt. Toch zijn er genoeg mensen die al schrijvend vervallen in onnodig moeilijk taalgebruik. Teksten worden ‘fraaier’ gemaakt met woorden als nochtans (toch), geschieden (gebeuren) of teneinde (om). Zonde, want het zorgt vooral voor onduidelijkheid. Je kunt het vermijden door te schrijven zoals je praat. Gebruik je een woord nooit in een gesprek? Zet het dan ook niet op papier.

Zeg het hardop

Een tekst die je zelf geschreven hebt, is moeilijker om na te kijken. Dat komt doordat je weet wat je wilt zeggen en weet wat er gaat komen. Een woord dat jij in je hoofd hebt, kan daardoor ontbreken in je zin zonder dat je het ziet. In jouw gedachten staat het er gewoon. Ook valt die ene kromme zin je helemaal niet meer op. In jouw hoofd is je tekst glashelder. Je lost dit op door je tekst hardop voor te lezen. Je schakelt hiermee een ander gebied in je hersenen in en ineens zie je jouw typefouten wel. ‘Onderstaande wijzing…’ Oeps, ‘wijziging’.

Kom je er met bovenstaande tips toch zelf niet uit? Bel of mail me. Dan los ik het voor je op.

tekst controleren