Een goed gesprek is als een minirok

Afgelopen zaterdag zijn Wout en ik teruggekomen van vakantie in Frankrijk. Het was een heerlijke week: prachtig landschap, volop zon, lekker eten, goede biertjes, nog betere wijntjes en vooral fijne mensen. We stonden op de camping met twee bevriende gezinnen die, net als wij, uit Nuenen komen. Lees: we spreken ze wekelijks. Afgelopen week hebben we dus zes volwassenen, zeven kinderen en een ongelofelijke berg spullen 1000 kilometer naar het zuiden gebracht om verder te praten. Ja hoor, dat vonden we zelf ook wel een beetje gek.

Maar het mooie van zo’n weekje Frankrijk samen is dat je even weg bent uit de dagelijkse praktijk. En dan heb je toch andere gesprekken met elkaar. Als je in de ochtend met een licht katertje je tent uit kruipt en voor je eerste bakje niet-oploskoffie met een klapstoel onder je arm naar de buren strompelt, heb je blijkbaar een andere mindset dan tijdens een kwieke wandeling na een lange werkdag in Nederland. Andere mindset, andere gesprekken.

En die gesprekken, daar gaat het voor mij om. Want wat is er belangrijker dan mijn relatie met de mensen om me heen? Met mijn vriend, familie, vrienden, vage kennissen en – niet te vergeten – opdrachtgevers? Nou, niets dus. En die relaties beginnen (en eindigen soms) met gesprekken. Hoe dol ik ook ben op tekst, het contact met mensen is het mooiste deel van mijn werk. Week in, week uit ontmoet ik nieuwe mensen, met steeds een uniek verhaal. Een verhaal dat ik te horen krijg tijdens (je raadt het al) een gesprek.

Niet iedereen vindt een zakelijk gesprek even makkelijk. Zo zijn er mensen die geen enkel gesprek makkelijk vinden, dus de zakelijke ook niet. Of de mensen die het geweldig doen op bijvoorbeeld een Franse camping, maar in het zakelijke leven wat minder. Hoe het ook zit, hieronder vind je tien tips die je op weg kunnen helpen:

 • Luister naar de ander!
 • Niet multitasken: richt je volledige aandacht op dit gesprek.
 • Ga ervan uit dat je iets gaat leren.
 • Stel open vragen: vragen die beginnen met wie, welke, waar, wanneer, waarom en hoe.
 • Wees eerlijk over wat je niet weet.
 • Go with the flow: laat je verrassen door het gesprek.
 • Herhaal je punt niet te vaak.
 • Stel een ervaring van de ander niet gelijk aan die van jou: het gaat nu niet om jou.
 • Details zijn mooi, maar weet dat je ook te ver kunt gaan.
 • Wees bondig. Een goed gesprek is als een minirok: kort genoeg om interessant te zijn, lang genoeg om het onderwerp te bedekken.
Een goed gesprek met een goed uitzicht.

Één reactie

 1. Yvette Kox schreef:

  Erg leuk geschreven!

Reacties zijn gesloten.