Teksten,
termen
en tips

Aukje Schappin Aukje Schappin

Drie tips om zelf je tekst te controleren

Niet elke tekst hoeft een pareltje te zijn. Maar het grootste deel van je schriftelijke communicatie leg je toch het liefst verzorgd voor aan je lezer. Bovendien…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Bloggen? Niet te doen!

Afgelopen voorjaar, bij de aankondiging van de coronamaatregelen, werd het stil in mijn bedrijf. Akelig stil. Bij elke opdracht die ik van mijn to-dolijstje kon strepen…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Ja, da’s ook een beroep

Een paar maanden geleden kwam de monteur op bezoek. Onze – nog vrijwel nieuwe – wasmachine maakte tijdens het centrifugeren fascinerende dansjes…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Een goed gesprek is als een minirok

Afgelopen zaterdag zijn Wout en ik teruggekomen van vakantie in Frankrijk. Het was een heerlijke week: prachtig landschap, volop zon, lekker eten, goede biertjes…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Met dank aan Annie

De langste zomer van mijn leven beleefde ik in het jaar dat ik van groep 2 naar groep 3 ging. Het was een zomer vol spanning: in augustus zou het schooljaar…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Handige hulplijnen

Dat ik als redacteur werk, betekent niet dat ik een wandelend woordenboek ben. Maar ik weet wat ik weet en ik weet wat ik niet weet. Wat ik niet weet…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Gouden vrouwen

‘Natuur. Wandelen. Vakantie. Wandelen op vakantie. Vakantie tijdens corona.’ We wandelen met z’n drieën over een bospaadje en hebben net besproken dat…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Spaceman Spiff

Spaceman Spiff woont nu ongeveer een jaar in onze achtertuin. Op een warme avond in het voorjaar van 2019 kwam hij – nogal luidruchtig – onder de poort…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Redacteur van de spraak

Hier is een tip voor je: niemand zit te wachten op een redacteur van de spraak. Want de meeste mensen vinden het helemaal niet leuk als je ze corrigeert…

Meer lezen
Aukje Schappin Aukje Schappin

Sha La La

Naast mij wordt zachtjes gegniffeld. We luisteren inmiddels naar track 6 van de playlist met de beeldende naam La La La, Na Na Na. De lijst bestaat uit…

Meer lezen

Termen

De termen rondom redactie en tekstschrijven roepen weleens vragen op. Dus hier vind je een kort overzicht van de meestgebruikte termen en hun betekenis.

Schrijven

Op basis van een gesprek, interview of andere vorm van input een volledig nieuwe tekst ontwikkelen.

Herschrijven

Ingrijpend redigeren: het uitgebreid bewerken van een bestaande tekst en/of het samenvoegen van meerdere teksten.

Eindredactie

De laatste controle van een (opgemaakte) tekst voordat deze gepubliceerd wordt.

Redigeren (redactie)

Het bewerken van (andermans) tekst om deze klaar te maken voor publicatie. 

Hoofdredactie

Het bepalen van beleid, inhoud en planning rondom een uitgave (van bijvoorbeeld een magazine).

Tekstopmaak

Het verfraaien van tekst, eventueel met kleur en afbeeldingen, om deze aantrekkelijker te publiceren.  

Tips

Veelgemaakte fouten en handige weetjes.

  • Je schrijft btw met kleine letters. Afkortingen die je vaak en als een gewoon woord gebruikt, schrijf je met kleine letters. Begint de zin met de afkorting? Dan begint die natuurlijk met een hoofdletter: ‘Btw betalen is geen leuke bezigheid.’

  • De veelgebruikte afkorting zzp schrijf je met kleine letters. En iemand is werkzaam als zzp’er. Dus met een apostrof in plaats van het koppelteken dat je vaak ziet. Andere voorbeelden van dit soort afkortingen – met kleine letters en een apostrof – zijn tv’tje, sms’je, hbo’er en bhv’er.

  • Het is een veelgemaakte fout: na aanleiding van. Dat zou betekenen ‘volgend op de aanleiding van’, omdat ‘na’ altijd ‘volgend op’ betekent. ‘Naar aanleiding van’ betekent ‘als gevolg van’. Het is een vaste combinatie, net als ‘naar mijn idee’, ‘naar verhouding’ en ‘naar mijn mening’.

  • Zowiezo, so-wie-so of zo-ie-zo. Dit zijn vormen die niet eens enorm afwijken van de juiste spelling. Op het internet kun je bijvoorbeeld ook sobieso en soïso vinden. Hoe creatief dat ook is, sowieso is de juiste schrijfwijze. Het betekent: in elk geval.

  • Ja, het is e-mail, e-mailen en e-mails. De e staat voor elektronisch en wordt met een koppelteken voor woorden geplaatst. Zo heb je ook een e-reader en een e-bike.

  • Klopt, misschien dat daardoor verwarring is ontstaan. Email zonder koppelteken betekent glazuur of gesmolten glasachtige versieringslaag op bijvoorbeeld aardewerk.

  • Mits betekent: ‘alleen als’, ‘op voorwaarde dat’. Het wordt vaak verward met het woord tenzij, dat ‘maar niet als’, ‘behalve als’ betekent. Bijvoorbeeld: ‘We kunnen buiten eten, mits het droog is’ en ‘We kunnen buiten eten, tenzij het regent’.

  • ‘Het idee’ kun je overal voor gebruiken. Als je dus zeker wilt weten dat je het goed doet, kun je het beste deze vorm aanhouden. ‘De idee’ gebruik je in filosofische zin: de idee van Aristoteles dat… Toch is ‘het idee’ ook hier juist: het idee van Plato…

  • ‘Te allen tijde’ is een zogenoemde staande uitdrukking: dat betekent dat de uitdrukking een vast onderdeel van onze woordenschat is geworden. De naamvalsvormen veranderen dan ook niet meer, ook al gebruiken we geen naamvallensysteem meer. Het logisch verklaren van deze schrijfwijze is dus alleen aan de hand van oude regels mogelijk. 

  • Er zijn naast ‘te allen tijde’ (zie voorgaande tip) meer staande uitdrukkingen die we nog regelmatig gebruiken. Van dien aard, uit den boze, met dien verstande, mijns inziens en ter plekke zijn daar maar een paar voorbeelden van. De schrijfwijze van deze uitdrukkingen kun je bij twijfel het beste gewoon even opzoeken.

  • Het mag allebei. Gevoelsmatig vinden sommige mensen wel dat wanneer je ‘op vakantie’ gaat, je ook daadwerkelijk een vakantiebestemming zal bezoeken. Terwijl je, als je ‘met vakantie’ gaat, ook thuis kan blijven. Dit verschil in betekenis zul je in woordenboeken niet terugvinden. ‘Op vakantie’ is wel de enige mogelijkheid als je ‘tijdens de vakantie’ bedoelt: ‘Ze heeft op vakantie bijna elke dag gezwommen’.

  • Je gebruikt ten slotte en tenslotte in verschillende situaties. De versie met de spatie gebruik je als je ‘aan het einde’ of ‘tot slot’ bedoelt: ‘Ten slotte was er het toetje, een heerlijk ijsje.’ De versie zonder spatie gebruik je als je ‘per slot van rekening’ of ‘immers’ bedoelt: ‘Hij is tenslotte geen dokter’ of ‘We zullen de kamer versieren, het is tenslotte feest’. Of bepaalde woordcombinaties met of zonder spatie geschreven worden, hangt dus soms af van de context.

  • Het woord ‘dan’ gebruik je na een vergrotende trap – kleiner dan, leuker dan, mooier dan – en na ‘ander’, ‘andere’ of ‘anders’. Zo zeg je bijvoorbeeld: ‘Mijn handen zijn kleiner dan die van jou’ en ‘Anders dan mijn ouders heb ik blond haar’. Het woord ‘als’ gebruik je bij vergelijkingen: ‘Isis kan even hoog springen als Lisa’.

  • Woorden die verbonden worden door ‘en’ hebben niet altijd een lidwoord nodig. Dit voorbeeld: ‘De keuken en de badkamer zijn schoon’, mag ook zo ‘De keuken en badkamer zijn schoon’. Door wat lidwoorden weg te laten, loopt de tekst al snel wat soepeler door. Vooral als die woorden inhoudelijk bij elkaar passen. 

  • Spreek je iemand aan in de tekst, dan mag dat met een kleine ‘u’ en ‘uw’. U met een hoofdletter is voorbehouden aan het begin van zinnen. Ook mag het gebruikt worden voor iemand die volgens de schrijver veel eerbied verdient, zoals de koning. Maar ook in dat geval mag een kleine ‘u’ gebruikt worden.

  • Als je bedoelt te schrijven dat iets ‘meer dan nodig’ is, gebruik je te veel (met een spatie). Dat zou je ook doen als het om ‘minder dan nodig’ zou gaan (te weinig). Bijvoorbeeld: ‘Ik heb te veel taart gegeten’. Als je een overschot hebt, gebruik je teveel (zonder spatie): ‘We hebben een teveel aan taart gekocht’.  

Heb je een vraag?

Bel me of mail me. Ik ontmoet je graag en kijk ernaar uit om onze samenwerking te bespreken!